top of page
  • Obrázek autoraFitness Maximus

Jak formovat postavu do plavek?


Rádi bychom vám prozradili něco zajímavého k vytouženým hezkým postavám.

Redukci váhy a zpevnění ochablého svalstva bych shrnul do několika bodů:

1) Nestačí jen hledat pár narychlo zázračných cviků na zpevnění těla a nesmyslným způsobem omezit jídlo, když se blíží léto, nebo se máme někde prezentovat či třeba poznáme někoho nového. Zapomeňme na výsledky pokud nemáme ke svému tělu a zdravému životnímu stylu opravdový vztah. Pokud jsou pro nás fyzická námaha a rozumná strava jen pouhým nástrojem k lepší postavě a tato postava pak zase pouhým gestem ve společnosti, tak to je vážně začarovaný kruh, který k žádným zásadním a trvalejším změnám nevede a ani vést nemůže, jelikož zde chybí výraznější propojení těla a vůle.

2) Jedním z klíčů k úspěchu je tedy propojení procvičované tělesné partie s myšlenkami na správný pohyb a práci svalů, koncentrace na to co děláme. Bohužel to často neovládají ani ti co chodí cvičit i mnoho let. Napodobit pohyb a techniku dle dobře vypadajícího cvičence či třeba trénovat podle instruktážního videa ještě nemusí přinášet požadovaný výsledek, jelikož jak známo, když dva dělají totéž není to totéž...! To platí i o kardio cvičení. Velká většina cvičících neumí správně běhat a soustředit se na zapojované partie, hodně lidiček neumí ani efektivně chodit do schodů.

Již jen technicky správná, pravidelná a energická chůze po rovině dokáže zázraky, ale ani chodit spousta lidí zkrátka neumí.

3) Dalším klíčem tentokrát pro efektivní spalování tuků je tepová frekvence, jejíž hodnota rozhodne při tréninku o tom, zda tělo dokáže na spalování využít dostatek kyslíku. Pokud je totiž tepová frekvence nízká nebo naopak zase příliš vysoká, můžeme na nějaké efektivní spalování tuků téměř zapomenout. Tento interval tepové frekvence, kdy tělo nejefektivněji spaluje se posouvá s přibývajícím věkem, tabulka těchto hodnot je k dispozici např. na našich běhacích pásech Technogym umístěných v našem fitku.

Lidé, kteří běhají na příliš intenzivní rychlosti čí absolvují příliš intenzivní vedené aerobní hodiny tak většinou trénují kondičku, ale pro své přebytečné tuky dělají opravdu hodně málo. Zní to jako paradox, že? :-)

4) Centrálním klíčem pro viditelný a citelný výsledek je kromě stravy, porozumět celé strategii a uspořádání tréninku, umět jej vytvořit pro svůj somatotyp a metabolizmus, porozumět jednotlivým cvikům, zvolit si ty správné a také dokázat po určitých intervalech trénink obměňovat. To však vyžaduje letité zkušenosti a trošičku i talent, proto je většinou nesmyslné aby kdokoliv začínal cvičit bez jakékoliv počáteční pomoci zkušeného trenéra.

5) Zmíněná strava může být dle profesionálů až 70% úspěchu! Češi obecně do sebe co se týče zdraví a kondice příliš moc neinvestují a žijí hekticky a stresově, což i např. odpovídá čelnímu místu ve výskytu rakoviny střev. Časté jsou i žaludeční vředy či další trávicí problémy. Přílišná konzumace těžkých nasycených živočišných tuků vede zase k zanášení cév a s tím spojeným závažným zdravotním problémům. Libujeme si ve smažených a často až přepálených jídlech, ke smaženému řízku volíme smaženou přílohu často na stokrát použitém oleji a ještě aby toho nebylo málo tak si to obohatíme např. tatarskou omáčkou. No a samozřejmostí je cigárko před jídlem i po jídle. Když se na závěr přidá ještě dezert v podobě krémového zákusku se šlehačkou je opravdu vymalováno! Češi jedí nesmysly a ještě nepravidelně. Ćeské žaludky trpí více jak půl dne naprázdno. Češi si navíc nedokáží udělat čas na pohodové jídlo. Různé ty nesmysly do sebe hází navíc často za pochodu.

Češi milují colu, milonovku a další sycené umělé obarvené rádoby nápoje plné jedovatého cukru a dalších chemikálilí jakými jsou například dehet a další chutné jindy životu nebezpečné látky. Čistá voda, zdravé čaje nebo ovocné či zeleninové šťávy jim příliš nejedou nebo je považují za finančně náročné.

Rovněž spotřeba ovoce a zeleniny není u nás v porovnání se světem na nijak vysoké úrovni. Kdo má takto zavedený životní styl, ať zapomene na nějaké opravdové změny postavy či celkové výkonnosti. Příklady vhodné životosprávy zde mohu uvést v dalším článku, jelikož je to rozsáhlejší kapitola. Pro zajímavost přidávám odkaz na článek o 10 nejzdravějších potravinách světa.

6) V neposlední řadě hraje důležitou roli genetika. Řekněme si na rovinu, že např. menší podsaditý člověk nemůže ani po 100 letech dřiny vypadat urostle, nebo získat nějak zvláštní estetickou postavu. Nicméně nemusí na sobě nosit navíc 30 kg tuku a vody a může docílit velmi dobré fyzické kondice. Vysoký ektomorfní cvičenec nebude určitě nikdy Coleman ani kdyby cvičil jako on a dávali mu veškeré známé steroidy či růstový hormon. Může ale docílit krásné pevné postavy, zdraví a velmi slušné výkonnosti. Zkrátka, každý je k něčemu předurčen, ale vylepšit se může každý člověk téměř v čemkoliv.

Hodně úspěchů a hodně štěstí při dosahování vysněných cílů vám přeje

Petr Skála - majitel Fitness Maximus

Pokud se vám náš článek líbil, dejte prosím lajk naší facebookové stránce!

86 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page