top of page
  • Obrázek autoraFitness Maximus

Pořídili jsme nový stroj Booty builder!



V tomto videu můžete vidět správnou techniku tahu kyčlí. Získáte příklad pro správné a nesprávné formy cvičení. Správná technika tahu kyčlí je nutná pro posílení hýžďových svalů a zadních stehenních. Sekundárně dochází i k posílení břišních svalů a spodních zádových svalů. V tomto videu můžete vidět náš nový stroj Booty Builder Platinum v akci.



Booty builder je teď náš nejnovější stroj, který v Maximu najdete. Je to zkrátka stroj, který vám pomůže dokonale procvičit zadní části stehen (hamstringy) a hýždě se zapojením spodní části zad a břicha. To vše bezpečně, v plném rozsahu. Stroj se dá pohodlně nastavit dle výšky cvičence.


Chcete rychleji běhat? Vlezte si na Booty builder!


Jako hamstringy označujeme skupinu tří svalů na zadní straně stehna: dvojhlavý sval stehenní (m. biceps femoris), sval poloblanitý (m. semimebranosus) a sval pološlašitý (m. semitendinosus). Jejich hlavní funkcí je flexe neboli ohnutí v koleni, spolu s hýžďovým svalem se ovšem podílejí také na extenzi v kyčli (tedy na zanožení).


Při běhu se hamstringy zapojují především v druhé polovině kroku, kdy se chodidlo dostává za rovinu těla – právě v tomto okamžiku se stávají jakýmsi motorem, který žene běžce kupředu. Čím větší je jejich síla a schopnost odolávat únavě, tím delší má dotyčný běžec delší krok, a tudíž je i rychlejší.


Experimentálně tento fakt potvrdil i nedávný výzkum zveřejněný v Journal of Sports Sciences. Účastníci měli za úkol až do vyčerpání běžet rychlostí, která odpovídala jejich osobnímu VO2 max. (Tento druh testu zajistí, aby sportovci různých výkonnostních úrovní vynaložili stejné úsilí, a tudíž byla možnost srovnání.) Průměrná doba běhu se pohybovala okolo sedmi minut a badatelé během něj měřili délku kroku a dobu kontaktu s podložkou krátce po startu (20 s) a těsně před koncem běhu (8 s). Zjištěná data srovnávali se silou svalových skupin dolních končetin (kvadricepsu, hamstringů, hýžďových svalů a flexorů kyčle).


Chcete být více vytrvalí v běhu a při práci nohou?


Asi nikoho nepřekvapí, že pokud šlo o dobu kontaktu chodidla s podložkou, byli na tom na konci běhu nejlépe běžci se silnými lýtkovými svaly. U nich navíc došlo k vyčerpání později, takže vydrželi na úrovni VO2 max běžet nejdéle. Dobrá práce kotníků je zkrátka základní podmínkou ekonomiky běhu.


Když se ovšem vědci zaměřili na měření délky kroku před koncem běhu, vyšli jednoznačně nejlépe atleti se silnými hamstringy. Právě tyto svaly se ukázaly být nejdůležitějším faktorem pro schopnost udržet plnou délku kroku i v okamžiku, kdy musí běžec zápasit s únavou a vyčerpáním – v tomto směru hrají mnohem důležitější roli než třeba kvadriceps či hýžďové svaly.


Pro úplnost je navíc nutné dodat, že posilování hamstringů je také účinnou prevencí zranění kolene, zvláště pak poranění předního zkříženého vazu. Nezapomínejte ale, že jde o svaly se silnou tendencí ke zkracování, takže je nutné věnovat velkou pozornost jejich pravidelnému protahování.


Zdroj: Run Magazine,

942 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page