top of page
  • Obrázek autoraFitness Maximus

Zdravá snídaně místo jahodových jedů


Jahodová příchuť? Děkuji nechci!

Také jste milovníci jahod a jahodových příchutí? Máme pro vás špatnou zprávu. Většina produktů s jahodovou příchutí prodávaných v ČR nejsou nejen zdraví přínosná ba naopak velice škodlivá. Produkty s jahodovou příchutí či červeným barvivem často obsahují toxická barviva, éčka a nebezpečné laktobacily.

Začněme červeným barvivem, které se v produktech s jahodovou příchutí vyskytují zcela běžně a přitom je pro naše zdraví přímo nebezpečné. Mluvíme zde především o barvivu Karmín E 120, které se vyrábí z brouka červce nopálového. Červené bombóny, jahodové či malinové jogurty a jiné mléčné produkty, cukrovinky, džemy, instantní polévky, žvýkačky, potahované či obarvené léky, tyto jedy najdete i v kosmetice jako jsou rtěnky, oční štíny, šampóny, dokonce i textilie obsahují tuto nebezpečnou toxickou látku. Broučci se usuší, uvaří a pomocí chemikálií se z nich vysráží vzácná červená barva. Ta se pak dodává do nejrůznějších potravin. Produkty pak dodávají zdání, že jsou plné čerstvých jahod a tedy ještě lákavější pro spotřebitele.

Karmín E 120, který obsahuje deriváty antrachinonu způsobuje hyperaktivitu u dětí, kopřivku, anafylaxi, alergické reakce, astma, sennou rýmu a především rakovinu. Dle analýzy profesora Kapadia z Howardovy univerzity ve Washingtonu je kyselina karmínová potenciálním inhibitorem kožních nádorů. Na škále škodlivosti od 1 do 6 je karmínové barvivo hodnoceno skoro nejhorší známkou tj. 5.

Bonbony, čokoláda, jogurty, ovocné džusy či klasické malinové limonády se vylepšují dále látkou E904, ta se vyrábí z brouka červce lakového. Barvu ve žvýkačkách a dalších sladkých pamlscích dolaďuje látka E129 pocházející z uhelného dehtu. Nebezpečná látka E122 Azorubin byla dokonce zakázána před vstupem do EU, je zakázána ve Spojených státech, ale v Evropské unii a České republice se azobarvivům vesele daří. Do uzenin se zase kvůli správné barvě přidávají látky E 251 a E252, což jsou dusičnany.

U mléčných výrobků však výčet škodlivosti nekončí, ba naopak. Do mléčných produktů, zejména těch na jogurtové bázi, se dodávají laktobacily, které jsou buď umělého původu či vysoce toxické. O laktobacilech jsme pojednávali již v minulém článku "Konečně zdravý, opravdový jogurt!". Výrobci potravin, kteří používají karmínové barvivo a toxické laktobacily vám místo očekávané zdravé snídaně namíchají smrtelný koktejl.

MUDr.Dagmar Rašková uvádí: dělali jsme analýzu bifidobakterií a zjistili jsme při laboratorních testech, že bifida v dlouho trvanlivých joguurtech jsou zvířecího původu, tedy bifidu esencis. Je to nejčastěji bifidus avicenc a ten skutečně není našemu tělu vlastní. Je izolován z kachen a dobře i dlouho přežívá. Některé státy mají zákaz používat jiné než lidské kultury a to proto, že určitý počet bakterií je schopen projít žaludkem a dojít do střev a u imunitně oslabených jedinců byly pozorovány časté výskyty např. tumorů atd.

A to jsme ještě nezmínili geneticky modifikovaný kukuřičný škrob, který je zdraví také nebezpečný. Ten se však dnes objevuje prakticky ve všech výrobcích. Za zmínku stojí také nebezpečný bílý cukr, který však zodpovědnější výrobci nahrazují glukózo-fruktózový sirupem.

Návod na skvělou jahodovou fitness snídani

Jak z toho ven? Není nic lepšího než si vytvořit vlastní zdravou jahodovou snídani!

1 dcl mléka

10 čerstvých jahod

1 banán

Pokud sladíte, můžete přidat kapku medu či hnědý třtinový cukr.

Taková pochoutka se dá zařadit do jídelníčku nejen na ráno, ale také na večer. Pokud necháte působit zdravé laktobacily (Laktobacilus Bulgaricus) přes noc ve vašem ústrojí, budete mít v břiše jako v pokojíčku. Máme dobrou zprávu pro sportovce a osoby citlivé na laktózu. Tento druh laktobaiclů zpracovává samotnou laktózu a přeměňuje je rovnou na aminokyseliny, které jsou přímo nezbytné pro růst svalové hmoty.

Přejeme dobrou chuť a pozor na reklamy!

55 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page